Negibljivi sklepi so lahko velika težava

Kako veliko težavo lahko predstavljajo ne dovolj gibljivi ali negibljivi sklepi, se zavemo šele, ko do te težave pride. Do nje lahko pride zaradi različnih poškodb, obrabe ali obremenjenosti, vsekakor pa je treba takoj, ko se pojavijo takšne težave, obiskati zdravnika. V nasprotnem primeru namreč lahko težave postanejo večje. K zdravniku je brez dvoma pametno oditi čim prej, vsekakor pa lahko za omilitev težav kaj naredimo tudi sami. Več o tem, kako si lahko pomagamo, pa si lahko preberete v pričujočem članku.

negibljivi sklepi in kolagen

Poškodbe, preobremenjenost in obraba

Negibljivi sklepi so lahko posledica različnih vzrokov. Do njih lahko pride zaradi bolezni, še večkrat pa zaradi poškodb ali okvar. Lahko pa so tudi posledica preobremenjenosti ali obrabe, kar predstavlja veliko težavo pri številnih ljudeh vseh starosti, predvsem pa pri starejših osebah. Z leti se namreč sklepno tkivo tanjša in postaja vedno manj prožno, kar brez dvoma vpliva tudi na njegovo gibljivost. Vse to lahko vodi tudi v bolečine in različne druge tegobe ter neprijetnosti.

kolagen za zdrave sklepe brez bolečin

Obrabe ne moremo povsem preprečiti, lahko pa naredimo vse za to, da nam bo povzročala čim manjše težave. Ključen pri tem je vsekakor zdrav življenjski slog, pri čemer pa z različnimi fizičnimi aktivnostmi ne smemo pretiravati, saj lahko s tem obrabo le še pospešimo. Pomembna je torej zmernost pri vsem, kar počnemo, tako pri gibanju, kot pri prehrani in ohranjanju zdrave telesne teže.

Kako si lahko pomagate sami?

Čeprav je v primeru takšnih težav zagotovo zelo pomembno čim prej obiskati zdravnika, pa si lahko do neke mere pomagate tudi sami. Prav gotovo je treba narediti vse za to, da težave nekako zmanjšate in ublažite, predvsem pa preprečite, da bi se stanje še poslabšale. Pri tem vam lahko poleg navodil zdravnika pomagajo še naslednji nasveti:

  • nikakor ne pretiravajte z gibanjem, predvsem pa ne obremenjujte sklepa, s katerim imate težave,
  • okrepite svoje mišice in redno izvajajte telovadne vaje,
  • odločite za plavanje ali drugo aktivnosti, pri kateri ne boste dodatno obremenjevali telesa,
  • začnite uživati kolagen v obliki prehranskega dodatka, ki bo poskrbel za večjo prožnost sklepnega tkiva.