Bi radi izvedeli, kaj je kolagen in ali res učinkuje?

V članku boste našli odgovore na vprašanja o tem, kaj je kolagen, kakšni naj bi bili njegovi učinki in kako učinkuje. Izvedeli boste, za kakšno snov gre in da jo je naše telo sposobno tvoriti tudi samo, vendar ne pri vseh ljudeh v enaki meri. Poleg tega pa vam bomo predstavili tudi to, kako lahko s pomočjo omejene snovi izboljšate delovanje svojih sklepov ter poskrbite za lepši videz svoje kože, las in tudi nohtov.

Kaj je kolagen?

Veliko ljudi ne ve, kaj je kolagen, čeprav gre v bistvu za snov, ki je v telesu vsakega od nas, zato bi jo skorajda morali poznati. Žal pa nas tega ne naučijo v šoli, čeprav bi bilo to za nas vsekakor koristno, saj bi tako bolje razumeli delovanje našega telesa in to, kako to deluje in kaj vse potrebuje za svoje delovanje.

kako dobimo kolagen

Vsi vemo, da je v našem telesu veliko beljakovin, iz katerih so v bistvu zgrajene naše mišice in drugi organi, prav tako pa tudi koža, lasje, nohti itd. Beljakovine so torej za naše telo zelo pomembne oziroma so vitalni del našega telesa. V telo jih vnesemo s hrano, pri čemer ni pomembna le hrana, ki vsebuje beljakovine, ampak tudi vsa ostala: naše telo je namreč sposobno določene beljakovine, ki jih potrebuje za svoje delovanje, tvoriti tudi samo iz drugih snovi, ki jih s prehrano vnesemo vanj.

Ali lahko dovolj beljakovin dobimo samo s prehrano?

Marsikoga zanima, ali lahko dovolj vseh potrebnih beljakovin naše telo pridobi zgolj s prehrano. Če je namreč to možno, tudi kolagena ne bi bilo treba kupovati posebej in ga jemati v obliki prehranskega dodatka. Vendar odgovor na to vprašanje ni tako enostaven, saj je to seveda odvisno od tega, kaj jemo oziroma kakšna je naša prehrana, pa tudi od tega, koliko beljakovin naše telo sploh potrebuje. Naše potrebe se razlikujejo, prav tako pa se potrebe spreminjajo v času trajanja posameznikovega življenja.

Problem s pomanjkanjem kolagena običajno nastane šele v kasnejših obdobjih življenja, ko telo porabi zaloge iz mladosti in ga hkrati neha tako zelo aktivno tvoriti. Tako lahko pride do njegovega pomanjkanja, kar se lahko kaže tudi pri delovanju sklepov, videzu kože, las, nohtov itd. Nekatere starostne spremembe je torej veliko lažje razumeti, če vemo, kaj je kolagen in kakšne učinke ima. Če to vemo, pa zlahka razumemo tudi, zakaj ga je pametno jemati, saj si z njim lahko učinkovito pomagamo.