Urejanje okolice hiše

Si želite, da bi imeli najlepši vrt v vaši ulici? Mogoče načrtujete urejanje okolice hiše ali ureditev dvorišča in parkirišča za avtomobile in želite vse skupaj kombinirati tudi z zasaditvijo različnih rastlin? Bi radi imeli lepšo trato, ki bi bila res lepo mehka in zelena ter vaš ponos? Sanjate o visokih drevesih na vrtu, ki bi vam poleti dajala prijetno senco? Ali pa si na vrtu želite več dišečih rastlin in grmovnic?

Prav vsak, ki ima lepo urejeno hišo, si želi, da bi bila enako lepo urejena tudi okolica okrog nje. To pomeni, da je hišo obdaja lepo zelena trata oziroma zelenica, na kateri ni plevela ali mest, kjer bi se videla zemlja. Okrog nje so razporejene različne rastline, grmovnice in drevesa, pa tudi vrtne poti in drugi kotički s klopmi ali mizo in stoli za posedanje. Prav tako je treba poskrbeti za tlakovanje vrta in dvorišča ter za to, da imamo kje parkirati avtomobile.

Veliko ljudi si na vrtu želi tudi vodnega motiva v obliki ribnika ali bazena. Spet drugi želijo imeti svoj zelenjavni vrt ali gojiti sadno drevje in jagodičevje. Če je dovolj prostora, je možno vse to, včasih pa je treba iskati tudi kompromise, saj parcela enostavno ni dovolj velika za vse želje. Marsikaj pa se da uresničiti, če urejanje okolice hiše pravilno načrtujemo. Tako je treba najprej določiti, kje bo kaj, da bo vsak kotiček vrta res kar se da najbolje izrabljen in da bo dovolj prostora tako za parking kot za okrasni in zelenjavni vrt in vse ostalo, kar si želimo imeti okrog hiše.

Kako narediti načrt za urejanje okolice hiše? Tako, da najprej dobro razmislimo o svojih željah in željah drugih družinskih članov. Kaj vse bi radi imeli na vrtu? Kaj je tisto, kar res ne sme manjkati in kaj bi najbolj pogrešali? Nato pa je treba premisliti, katere želje je mogoče uresničiti in kako. Treba je premisliti o tem, kako velika je parcela in kako jo razdeliti na posamezne dele, kakšen naklon ima, kako je orientirana glede na smeri neba itd. Od vsega tega je namreč odvisno, kakšen bo naš vrt.

Leave a Reply