Prednosti uporabe online laboratorijskega dnevnika

Zakaj uporabljati online laboratorijski dnevnik? Zato ker je veliko bolj priročen in praktičen za uporabo kot tisti na papirju, poleg tega pa je digitalizacija podatkov ključ do hitrejšega poteka raziskovalnih postopkov. Zakaj bi podatke vnašali na papir ter jih nato digitalizirali, če jih lahko beležite direktno v elektronski dnevnik? Tako prihranite pri času in poskrbite za poenostavitev postopka.

online laboratorijski dnevnik, eln
Online laboratorijski dnevnik: SciNote.net

Vsi podatki na enem mestu

Poleg tega pa takšen online laboratorijski dnevnik ni namenjen le beleženju podatkov, ampak ima tudi številne druge funkcije, ki vam lahko pomagajo pri znanstvenem delu. V prvi vrsti pa je pomembno, da lahko z njegovo pomočjo zbirate vse podatke na enem mestu, kar je še posebej pomembno pri raziskavah, pri katerih sodeluje več raziskovalcev. Poleg tega je možno vanj na enostaven način prenesti tudi podatke iz Excellovih tabel ali drugih orodij ter jih tako združiti na enem mestu ter jih bolje organizirati.

Boljša in bolj pregledna organizacija podatkov

Prav pregledna in lažja organizacija je tisto, zaradi česar se online laboratorijski dnevnik najbolj splača uporabljati. Delo s podatki še nikoli ni bilo tako enostavno, kot je, če za to uporabljate digitalno orodje, ki je zasnovano prav v ta namen. Vse skupaj bo potekalo veliko bolj sistematično, organizacija podatkov pa bo veliko lažja. Če so namreč zbrani podatki dobro organizirani in jih imate vedno na voljo v digitalni obliki, je njihova obdelava veliko bolj preprosta.

Video: SciNote ELN – najlažji način za beleženje podatkov pri laboratorijskem delu

Kako beležiti laboratorijske podatke na najbolj učinkovit način?

Zaradi tega se vsekakor splača premisliti, kako se sploh lotiti beleženja podatkov pri laboratorijskem delu. Če ste v ta namen do sedaj uporabljali dnevnik na papirju, je čas, da stopite korak naprej ter izkoristite vse prednosti, ki vam jih na tem področju prinaša sodobna tehnologija. Tako lahko prihranite veliko energije in časa, predvsem pa poskrbite za boljšo organizacijo vseh zabeleženih podatkov.

Shranjevanje podatkov v oblaku

Vsi podatki se pri tem shranjujejo v oblaku, kar je varen in zaseben način shranjevanja. Hkrati pa vam bodo tako vedno na voljo, kadarkoli jih boste potrebovali, in to od koder koli. Omenjeno orodje oziroma elektronski laboratorijski dnevnik (ELN – www.scinote.net) je namreč možno uporabljati na kateri koli napravi – na računalniku ali telefonu, kjer so vam na voljo tudi nekatere dodatne funkcije, kot je recimo pretvarjanje zvoka v tekst in podobno.