Nega kože in akne

Akne imenujemo hujšo mozoljavost, pri kateri je koža izjemno razdražena in polna ognojkov ter okužb, ki lahko pustijo tudi trajne posledice oziroma zabrazgotinjenost. Akne se ne pojavljajo zgolj v najstniškem obdobju, temveč so lahko tudi težava odraslih – na prekomerno izločanje maščob iz kože namreč vplivajo tako hormoni kot prehrana, povzročajo pa ga lahko tudi razna zdravila, kozmetična sredstva in podobno. Če vas mučijo akne, je tako treba vsekakor poskusiti najti vzrok zanje – in če ne gre za najstniško aknavost, se bo potrebno odpraviti k zdravniku oziroma dermatologu.

Zakaj nastanejo akne?
Tako kot vsak mozolj se tudi akne pričnejo s tem, da se v lojnici nabere kožna maščoba, ta se pomeša z umazanijo iz zunanjosti ter s klicami, ker se lojnica na vrhu zapre, pa se prične gnojni proces v notranjosti kože. Kadar je mozoljavost močna, koncentrirana na eno področje, pogosto pa prihaja tudi do sekundarnih okužb in splošnega vnetja področja, gre vsekakor za aknavost, ki pa se ji delno lahko zoperstavimo.

Kako? Akne lahko skušamo preprečiti na naslednje načine:
– izogibanje hrani, ki povzroča povečano izločanje maščob iz kože;
– uravnavanje hormonskega ravnovesja (na primer kontracepcija);
– dobro čiščenje kože;
– preprečevanje sekundarnih okužb;
– uporaba kozmetike proti aknam;
– izogibanje ličilom.

Nega kože in akne
Če imate akne, potem je nujno, da kožo redno čistite s sredstvi za čiščenje aknaste kože, prav tako pa prizadeto kožo redno umivate tudi s hladno vodo. Tople in vroče ne uporabljajte, saj se bodo akne še poslabšale. Aken in mozoljev ne skušajte stiskati sami, saj boste s tem kožo dodatno poškodovali in lahko povzročite tudi dodatno okužbo z bakterijami. Če jele mogoče se izognite ličenju – da se koža zdravi, potrebuje prisotnost kisika, če jo prekrijemo z ličili, pa ta ne pride do nje. Prav tako lahko ličila vsebujejo tudi klice, ki stanje kože še poslabšajo (vsako dlje časa odprto ličilo ali krema vsebuje mikroorganizme, ki lahko škodijo).
Akne so gotovo neprijetna nadloga, a zlasti najstnikom velja povedati, kako kožo primerno negovati, da jim ne bodo posledice ostale za vse življenje. Predvsem pa si velja zapomniti,da huda mozoljavost traja morebiti kakšno leto ali dve – in to ni nič v primerjavi z vsemi leti, ki jih še čakajo.

Leave a Reply