Moment ključ ni za vsakega

Moj oče se je ukvarjal z najrazličnejšimi hobiji, zato se je v njegovi domači delavnici nabralo kup orodja neprecenljive vrednosti. Dejansko lahko rečem, da ni orodja, ki ga ne bi imel, in nekatero je takšno, da je vprašanje, če bo sploh še kdaj uporabno – na primer ključi, ki so namenjeni starim ameriškim avtomobilom, ki jih je moj oče oboževal, in so seveda drugačnih dimenzij od teh, ki jih uporabljamo pri sodobnih avtomobilih pri nas. Kakor koli, delavnica je polna in to ve nekaj mojih prijateljev, ki so očeta že prej poznali in mu tudi pripeljali kakšno staro kripo v popravilo še v času, ko smo bili fantje in smo vozili yuge.

Vajen sem, da si pride kak prijatelj kaj izposoditi in dokler vse vrnejo, me ne moti. Sem bil pa pošteno presenečen nazadnje, ko si je kolega sposodil dvigalko in moment ključ, da bi zamenjal pnevmatike. Kar dva tedna ni stvari prinesel nazaj, pa čeprav sem videl, da ima gume s platišči vred že zamenjane. Ker mi gre to na živce in vem, da tako počasi orodje odide po svoje, sem ga seveda nekajkrat podražil glede tega, kako se ima moj moment ključ pri njemu in ali sta z dvigalko v dobri družbi. Drugi kolegi so ga podražili še malo bolj in se norčevali, da verjetno prijatelj (ki je sicer res računovodja) verjetno sploh ne ve več, kako je moment ključ videti in ga ne najde med svojimi papirji. Celo tako daleč so šli, da so mu rekli, da sta se dvigalka in moment ključ pri njemu verjetno že amortizirala in podobno. No, potem pa se je prijatelj vendarle pripeljal in vzel iz avta staro očetovo dvigalko, moj moment ključ, zraven pa še enega. In je povedal, da je moj moment ključ očitno preobremenil, da je premočno pritisnil oziroma da mora priznati, da je na podaljšek skorajda skočil z vso težo, in da ga je uničil. Da pa je zato kupil novega, da se oddolži.

Rekel sem, da je že v redu. Če bi šlo za kak kos orodja, ki ga sam ne potrebujem, se ne bi prav nič poznalo, da moment ključ pa dejansko tudi sam uporabljam, tako da je super, da je kar zamenjal staro za novo. Se mi je pa zdelo sumljivo, zakaj bi se stari moment ključ kar pokvaril. Ker je prijatelj preveč močan in je uporabil preveč sile? No, tudi če bi res skočil nanj, to ni ravno nekaj sile, ker je bolj »grintav« … Pa sem vzel moment ključ v roke, ga sprostil in se čudil – z njim je bilo vse v redu!

No, moment ključ pač ni za vsakogar. Še zlasti ne za tiste, ki ne vedo, kako se z njim ravna, in mislijo, da so premočni, ker vsak dan dvigujejo fascikle s papirji. To bo smeha med prijatelji …

Leave a Reply