Kolagen je zelo pomemben protein

Kolagen je protein, ki ga vsebujejo nekatera živila, prav tako pa je prisoten tudi v našem telesu. Nahaja se v naši koži in kosteh, mišicah, sklepih in vezivnih tkivih. Uvrščamo ga med tako imenovane strukturne proteine, saj je njegova glavna funkcija, da daje obliko oziroma gradi naše mišice, sklepe, kosti, vezivna tkiva, kožo in lase. Če tega proteina v našem telesu začne primanjkovati, je to običajno jasno tudi navzven.

Znaki, da našemu telesu primanjkuje tega pomembnega proteina, so na primer:

  • bolečine v sklepih ali druge težave z njimi,
  • tanki in redki lasje,
  • plešavost,
  • krhki in lomljivi nohti,
  • vidna utrujenost, podočnjaki in znaki staranja na koži,
  • vidne gube in zmanjšana elastičnost kože,
  • upadanje mišične mase,
  • različni drugi znaki staranja.

Vse našteto pa lahko preprečimo, če telesu dodajamo kolagen. V primeru, da pri sebi opažate kakšnega od zgoraj naštetih znakov oziroma bi želeli okrepiti svoje lase in sklepe, povečati mišično moč ter poskrbeli za bolj mladostno in sijočo kožo, je vsekakor pametno, da čim prej ukrepate. Najbolje je ukrepati čim prej, saj je preventiva vedno boljša kot kurativa, težave pa je vedno lažje reševati, ko so še manjše, kot takrat, ko postanejo velike.

To lahko naredite tako, da skušate zaužiti čim več prehrane, ki vsebuje kolagen, ali pa takšne hrane, ki poskrbi za njegovo tvorbo v telesu, lahko pa ga jemljete tudi v obliki posebnega prehranskega dopolnila, v katerem je vse, kar vaše telo potrebujete za to, da bo ostalo vitalno in mladostno. Omenjeno prehransko dopolnilo preprosto zmešate z vodo ali drugo tekočino, lahko pa ga vmešate tudi v jogurt. Ne glede na to, koliko ste stari ali kakšne težave imate, lahko na tak način veliko naredite za bolj mladosten videz in boljše počutje, sploh če boste prehransko dopolnilo jemali redno, vsak dan.

Kakšno prehransko dopolnilo izbrati?

Pri izbiri primernega prehranskega dopolnila pa velja nekaj premisleka, saj je na trgu veliko različnih. Da boste izbrali pravega, se pred nakupom splača preveriti, kaj vsebuje oziroma kakšne so njegove sestavine. Pomembno je, da ne vsebuje nobenih škodljivih dodatkov, saj slednjih vaše telo ne potrebuje. Enako pomembno pa je tudi to, da je izdelek, ki ga kupite, klinično testiran – to pomeni, da mora biti dokazano, da je učinkovit.