Kineziologija in kako izbrati kineziologa?

Kaj je kineziologija? Ta tehnika dobrega počutja, ki jo je navdihnila azijska medicina, “odblokira” čustvene blokade in nam pomaga, da se izboljšamo oziroma, da močno vplivamo in izboljšamo svoje počutje. 

Kako izbrati svojega kineziologa

Izbira vašega kineziologa je nujna. In z dobrim razlogom izraz kineziologija združuje dve vrsti praks: uporabno kineziologijo in neterapevtsko kineziologijo. Prvi je namenjen zdravstvenim delavcem, ki se želijo specializirati za druge terapije. Drugi je odprt za vse ljudi brez predhodne kvalifikacije. V tej drugi kategoriji lahko najdemo določene odmike. Zato morate biti previdni in dobro obveščeni, preden se dogovorite za sestanek. Seveda je pomembno najprej se posvetovati in pozanimati ter se odločiti za kineziologa, ki bo lahko našim potrebam ugodno odgovoril in jih zadovoljil. Upoštevati moramo, da je tudi nekoliko od nas odvisno in, da bomo morali sodelovati, v kolikor želimo doseči želene rezultate. Zato je vez med kineziologom in uporabnikom zelo pomembna in bistvena. 

Običajno v praksi kineziološka seja traja približno eno uro (45 minut za otroka) in se začne z »odkrivalnim« intervjujem, namenjenim boljšemu razumevanju osebe in njene zgodovine ter s tem boljšemu razumevanju njene težave in pričakovanj.

Na koncu te izmenjave je opredeljena tema seje (ali problem ) v dogovoru z osebo, ki se posvetuje. 

Povsem mogoče je delati na problemu , ne da bi bil verbaliziran. Dejansko, specializirana kineziologija z uporabo mišičnega testa zagotavlja teste, kateri odzivi telesa so tisti, ki bodo služili kot indikatorji, da bi vodili sejo in naredili ustrezne popravke.

Naslednja faza seje se običajno imenuje “pred-testi” in bo omogočila prvo “energetsko” ponovno uravnoteženje. Nato bodo uporabljene stimulacije določenih točk telesa, fizične in centrirne vaje, da bi imeli koristi od “zanesljivega” mišičnega testa med preostankom seje.

Preostanek kineziološke seje je ponavadi sestavljen iz serije popravkov, prilagojenih odzivom mišičnega testa. Specializirani kineziologi imajo vrsto orodij, ki so jim na razpolago in se uporabljajo, da lahko glede na situacijo stimulirajo določene točke telesa, omogočajo vizualizacijo, igranje vlog, odčitke, gibanje telesa, ipd.

Ob koncu kineziološke seje bo oseba odšla brez stresa, zaradi katerega je prišla na posvet. S seboj bo nosila novo znanje in izkušnje, ki bodo na voljo za bolj umirjeno soočenje s prihodnostjo.

Kineziologija lahko pomaga pri premagovanju marsikaterih težav. Kar pa je najbolje, je to, da stranskih učinkov ni. Vsekakor pa je nujno upoštevati določene pogoje, preden »vstopimo« v svet kineziologije. Tako je dobro, da tudi preden se odločimo za določenega kineziologa, se pozanimamo o njegovem delovanju. 

Kot že zgoraj omenjeno, za kineziologijo ni kontraindikacij. Vendar pa mišično testiranje ni priporočljivo za nedavne travme ali operacijo.

Kineziolog mora spoštovati etični kodeks in zagotoviti, da ostane pozoren in luciden glede svojih omejitev pri opravljanju svojega poklica. Posvet iz kineziologije (neterapevtski) je prostovoljni korak osebe v iskanju boljšega počutja, razumevanju svojih težav ali optimizaciji svojih potencialov (npr. šport).

Vsekakor gre za odlično priložnost, ki je predvsem v zadnjem času močno priljubljena in izredno pogosto rabljena. To pa seveda, zaradi vseh pozitivnih učinkov, katere dosega. 

Leave a Reply