Kako odpreti steklenico penine ali šampanjca

Penina vsako druženje bolj praznično obarva. Doda mu prav poseben pridih, saj lahko z njo ustvarimo pravi spektakel. Ampak odpiranje slednje se lahko kaj hitro sprevrže v velik kaos, če je ne znamo pravilno odpreti. V nadaljevanju vam bomo natančno opisali postopek kako odpreti steklenico penine kot pravi profesionalec.

Prvi korak je, da odstranimo folijo, ki se nahaja na zamašku. Večina steklenic ima majhen zavihek, katerega povlečemo, da celoten postopek pohitrimo. Ko odstranimo folijo, razrahljamo žičko, ki je speljana okoli zamaška in jo počasi odstranimo in zavržemo. Zdaj ko je zamašek lepo viden, čez njega poveznemo kuhinjsko krpo. To storimo zato, da se zavarujemo v primeru, da zaradi prevelikega pritiska pluto samo odnese. V tem primeru imamo tudi krpo takoj pri roki, če se kaj vina polije. Ko smo krpo poveznili čez plutovinast zamašek, usmerimo steklenico v varno smer, stran od ljudi in sebe. Z eno roko zajamemo zamašek, z drugo pa dno steklenice. Ne poskušajte vrteti zamaška, namesto tega raje trdno držite zamašek pri miru in zavrtite steklenico. Vrtite jo proti sebi. Vrtenje naj bo zelo počasno. Takoj ko boste pričeli z vrtenje boste začutili, kako se bo zamašek pričel rahljati in drseti v vašo roko.

Počasi nadaljujte, dokler ne zaslišite mehkega poka plute, ko zapusti steklenico. Da bi se izognili peneči fontani v kozarcu, najprej natočite le nekaj penine v kozarce, počakajte nekaj trenutkov, da se mehurčki poležejo in nato nadaljujte z dolivanjem. Če bo veliko mehurčkov in pene je to dober znak, dobra penina ima namreč veliko mehurčkov, ki morajo biti čim bolj drobni in trajati čim dlje časa. Pena pri natakanju pa mora hitro izginiti. Po nekaterih podatkih naj bi bilo v eni steklenici več kot 40 milijonov mehurčkov.

Če se odločate za nakup kakovostne penine vam priporočam obisk spletne trgovine Davidov hram, kjer lahko izbirate med široko ponudbo vin.

Leave a Reply