Kakav v prahu

Ste ena izmed tistih oseb, ki ne pije kave? Jaz sem sicer velika ljubiteljica kave, toda ne morem jo piti ves čas. Če jo pijem pozno popoldan ali zvečer, potem ne morem spati, vendar pogosto mi zapaše nekaj mlečnega in toplega ravno  zvečer. Veliko ljudem se kava odsvetuje. Nosečnice recimo ne smejo piti kave, ljudje z visokim pritiskom prav tako ne. Kaj si potem privoščiti? Kaj pravite na kakav v prahu?

Kakav je pravzaprav zelo zdrava pijača, še posebej, če si privoščite pravi surovi in organski kakav, ne pa raznih popularnih mešanic, ki vsebujejo več sladkorja kakor kakava. Pravi kakav v prahu zmešan z mlekom je prav zdravilni napitek, ki so ga cenili že Azteki in Maji. Tako zelo so cenili kakavova zrna, da so jih uporabljali namesto zlata za plačilo.

Zakaj so ga tako zelo cenili?

Španski osvajalec Cortez, ki je kakav prinesel v Evropo je za kakav dejal, da krepi telo ter mu pomaga premagovati utrujenost. Azteki so kakav poimenovali srčna kri, saj pozitivno vpliva na krvno-žilno sistem. Vse to je mogoče, ker kakav vsebuje ogromno antioksidantov in mineralov. Vsebuje veliko kalija in kalcija. Pa magnezija, kroma, železa in mangana. Vse te sestavine skrbijo za dobro kri in dober imunski sistem. Ste vedeli, da vsebuje toliko antioksidantov kot rdeče vino, borovnice, acai in goji jagode skupaj? Gre za zares super živilo!

Veste kako nas čokolada spravi v dobro voljo? To je zato, ker kakav- glavna sestavina čokolade, vsebuje tudi anandemid- endorfin, ki je znan kot spojina sreče. Vsebuje tudi feniletilamin snov, ki jo telo proizvaja, ko smo zaljubljeni. Pa to še kar ni vse, vsebuje tudi aminokislino triptofan, ki je nujno potrebna za proizvodno serotonina-hormona sreče.

Priprava kakava:

Sem vas prepričala v to, da si vsak večer privoščite skodelico kakava? Če sem vas, vas gotovo zanima kakšen je postopek priprave kakava. Postopek je popolnoma preprost. V skodelico si nasujte jedilno žlico kakava. V kozici pa zavrite 2dcl mleka. Vrelo mleko nato prelijte čez kakav v prahu in premešajte z žlico. Priporočam vam, da po vrhu posujete še malo zelo zdravilnega cimeta.

 

 

Leave a Reply