Ali se splača izbrati gotovi parket?

Gotovi parket je lahko sestavljen iz različnega števila slojev in je na voljo v različnih dimenzijah. Za razliko od različice, ki je narejena iz masivnega lesa, je cenejši, kljub nižji ceni pa se kot lesena talna obloga zelo dobro obnese – je lepega videza, stabilen in vzdržljiv. Prav zaradi tega je zelo priljubljen med uporabniki. Polaganje traja od 2 do 6 dni, sicer pa se ga lahko kombinira tudi s talnim gretjem.

gotovi parket
https://www.onis.si/parketi/vecslojni-gotovi-parket/

Dvoslojni gotovi parket

Eno od možnosti predstavlja gotovi parket, ki je sestavljen iz dveh slojev oziroma plasti lesa. Oba sloja sta lepljena skupaj tako kot vezan lesa, in sicer je aksialno osnovno tkivo zgornjega sloja pri takšni leseni talni oblogi prilepljeno pravokotno na aksialno osnovno tkivo sloja pod njim, kar omogoča veliko boljšo stabilnost. Poleg tega pa tak način lepljenja poskrbi tudi za manjši učinek krčenja lesa ter s tem manjšo možnost za nastanek različnih sprememb na talni oblogi.

Večslojne lesene talne obloge

talne obloge - parketi.

Gotovi parket pa je lahko sestavljen tudi iz več slojev, pri čemer gre največkrat za vezano ploščo v kombinaciji z zgornjo plastjo iz plemenitega lesa. Ta zgornja plast je običajno debela vsaj 4 milimetre ali več ter skrbi za videz in odpornost talne obloge, medtem ko spodnji sloji skrbijo za njeno stabilnost. Večslojna različica je tako izredno stabilna, saj spodnji sloji iz vezane plošče ustvarjajo nasprotne sile kot zgornji sloj iz plemenitega lesa, kar omogoča bolj enakomerno porazdelitev napetosti.

Gladek ali ščetkan parket?

Poleg vseh ostalih lastnosti pa lahko izbirate še med različnimi variantami končne in površinske obdelave.

Ne glede na to, koliko slojno lesene talno oblogo izberete, je vrhnji sloj lahko:

  • gladek, pri čemer lahko izbirate med tovarniškim oljenjem ali lakiranjem oziroma se odločite za neobdelane lesene deščice v surovem stanju, ki jih je treba naoljiti po samem polaganju,
  • ščetkan ter prav tako že naoljen ali lakiran v tovarni, lahko pa tudi v surovem stanju ter tako pripravljen na oljenje po samem postopku polaganja.